Portugal en de omgeving

Tegenover ons huis ziet men Monsanto (heilige berg) liggen, welke uitgeroepen is tot het mooiste dorpje van Portugal. Boven op Monsanto staat een kasteelruïne die vrij te bezichtigen is. Op de flanken van Monsanto liggen tussen enorme granieten blokken kleine huisjes die helemaal gebouwd zijn van granieten stenen, en nog steeds bewoond worden.

In Penha Garcia, 5 km. van ons vandaan ligt de fossielenroute, die goed te wandelen is. Hier kun je de gevolgen zien van het uiteen scheuren van de continenten waarbij alle rotslagen zich verticaal hebben gevormd.

Castelo Branco is een middelgrote stad in de omgeving, geschikt om te winkelen en heel geschikt om een terrasje te pikken.

In Fundau is er elke maandag een grote zigeunermarkt, waar typische Portugese producten en aardewerk te koop word aangeboden.
Er is trouwens in de regio elke zaterdag wel ergens een markt waar de lokale bevolking haar inkopen doet.

Even verder achter Fundau ligt de plaats Covilha, waar het begin is van een zeer toeristische route naar de Serra de Estrela, het hoogste punt van Portugal. Je rijdt in ca een half uur naar de top op een hoogte van bijna 2000 meter en komt zeker boven de boomgrens de mooiste uitzichten en rotspartijen tegen. In de winter ligt hier volop sneeuw, waar ook geskied kan worden.

Op 25 km afstand ligt Idanha Nova. Dat is de gemeente waar wij toe behoren. Hier ligt een groot hotel, het gemeentehuis, een grote supermarkt, enkele restaurants en een gezondheidscentrum voor de regio.

Idanha Nova bestaat 800 jaar, en is voortgekomen uit een plaats die Idanha Velha heet, die ongeveer 5 km er van af ligt. Dit stadje ligt in een bocht van de rivier de Rio Ponsul en is bijna helemaal omsloten van water. Het is destijds verlaten, omdat het verwoest is door de Moren. In Idanha Velha zijn een zeer oude olijvenpers, een kerkje uit de 16de eeuw en hele interessante opgravingen te zien. Het stadje is verboden voor auto’s en daarom alleen per voet te bezichtigen. Ook vind je hier nog een brug uit de Romeinse tijd. De overkant van de rivier is te bereiken via hele grote stapstenen die verticaal in het water staan.

In de regio zijn diverse kleine dorpjes waar in de zomer vrijwel elk weekend ergens een festa plaatsvindt. Met overdag een markt en ’s avonds optredens van artiesten uit de regio.

Beira Baixa, de provincie waarin wij wonen, grenst in het oosten aan de Spaanse provincie Extremaduro, waar je in ongeveer een half uurtje rijden bent.